با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات
زبان و فرهنگ
تعارف در فرهنگ و زبان فارسی: موقعیت‌ها، راهبردها و ساختارها ( تمهیدی برای تدوین درسنامه‌های آموزش زبان فارسی به عنوان زبان خارجی )

نگار داوری اردکانی؛ مریم پورنوروز؛ فرشته باقری؛ مرضیه کلانتری

دوره 7، شماره 1 ، اسفند 1402، ، صفحه 45-67

https://doi.org/10.30473/il.2023.55086.1405

چکیده
  بیش از دو دهه است که در آموزش زبان خارجی، فرهنگ به عنوان مهارت پنجم تدریس می‌شود. تعارف راهبردی ارتباطی است که فارسی‌آموزان خارجی در اولین مواجهات خود با زبان فارسی با آن روبه‌رو می‌شوند و نداشتن دانش و مهارت فهم و به کارگیری آن می‌تواند منجر به سوء ارتباط شود. مروری بر برخی از رایج‌ترین کتاب‌های آزفا نیاز به یک زیرساخت زبانی و ...  بیشتر

زبان و فرهنگ
تحلیل زبان‌شناختی رنگ‌واژه‌های قالی‌ کرمان؛نسبیت‌گرایی یا همگانی؟

حامد مولایی کوهبنانی؛ عالیه نخعی پور

دوره 5، شماره 1 ، اسفند 1400، ، صفحه 71-83

https://doi.org/10.30473/il.2022.60647.1479

چکیده
  رنگ‌واژه‌ها در زبان‌شناسی اجتماعی عاملی برای ارتباط میان زبان و فرهنگ محسوب می‌شوند. در پژوهش حاضر، با تکیه بر نظریۀ برلین و کای (1969) و نظریۀ مک‌نیل (1972) به بررسی تاثیرپذیری رنگ‌واژه‌های کرمانی از منابع و ذخایر طبیعی و همچنین تحلیل رنگ‌واژه‌های مورد استفاده در قالی کرمان پرداخته خواهد شد. روش انجام پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است. ...  بیشتر

زبان و فرهنگ
بررسی ابعاد معنایی کاربردهای «گوشت» در ضرب‌المثل‌ها و اصطلاحات زبان فارسی

علی عبداللهی نژاد؛ علی ایزانلو؛ اعظم استاجی

دوره 2، شماره 3 ، شهریور 1398، ، صفحه 25-35

https://doi.org/10.30473/il.2019.42754.1201

چکیده
  پژوهش زبانشناسی‌اجتماعی حاضر بر مبنای این فرض که کاربردهای گوناگون واژه‌ها برانگیخته هستند، به گردآوری و تحلیل عبارات حاوی واژۀ گوشت در پیکرۀ بی‌جن‌خان و 18 فرهنگ‌ لغت و کتب اصطلاحات و ضرب‌المثل‌های فارسی پرداخته است و با تجزیه و تحلیل معانی مختلف گوشت، تلاش کرده است انگیزش‌های معناساز کاربردهای گوناگون این واژه را استخراج ...  بیشتر